Zo maak je een rap

Gevoelens zijn soms lastig onder woorden te brengen. Rappen werkt hier vaak veel beter voor! Wil jij je eigen rap maken? Zo maak je een rap.

1. Aan de tekentafel

Of aan de keukentafel. In ieder geval een plek waar je veel ruimte hebt om alle woorden en zinnen die je hebt en in je opkomen, gelijk kunt opschrijven. En in ieder geval in een omgeving waar je je prettig voelt, dan gaat het een stuk makkelijker.

2. Multitasken

Kijk onderstaand filmpje eens (is wel in het Engels). Hij legt goed uit hoe het in zijn werk gaat het maken van een rap. Je moet vooral kunnen multitasken, meerdere dingen tegelijk doen. Zoals het tikken van je hand op een tafel, het stampen van je voeten en het rappen van de rap. Dit alles dan ook nog eens tegelijkertijd. Als je eerst oefent om bijvoorbeeld stampen en tikken door elkaar te doen, dan kun je je vervolgens goed richten op het rappen, omdat het tikken en stampen dan al vanzelf gaan.

3. Het vinden van de juist woorden en zinnen

Een rap bestaat vaak uit zinnen waarvan het laatste woord rijmt op de zin ervoor. Schrijf de zinnen eens op die je wil gebruiken en ga dan op zoek naar rijmwoorden. Het is bijna hetzelfde als het schrijven van een gedicht. Heb je rijmwoorden nodig? Daar bestaan hele Sinterklaas sites van. Rijmen is rijmen toch 🙂

4. Het vinden van de juiste beat

Google eens naar ‘beat rap’ dan krijg je allemaal sites waar je beats kunt luisteren die je kunt toepassen op je eigen rap. Weliswaar voor eigen gebruik, want vaak zijn er rechten verbonden aan muziek. Een beat is natuurlijk naast de tekst heel belangrijk. Kijk maar eens hoe een goede melodie of beat in je hoofd blijft hangen of juist een hele irritante beat niet meer uit je hoofd gaat. In muziek zitten vaak ook emoties, gevoelens en herinneringen. Dat maakt muziek zo mooi. 

Je kunt natuurlijk ook zelf beats maken. Hiervoor zijn online programma’s te vinden zoals Splice en Looplabs.

5. Structureren

Langzaam aan ga je naar het totaalplaatje van je rap. Beginnend met een intro, die vervolgens afgewisseld wordt met een couplet en een refrein. Je rap eindigt vaak ook weer met een outro. Jouw eigen rap blijft uniek. Het is jouw tekst en jouw verhaal. Laat je inspireren door andere rappers zoals AliB en RonnieFlex, die ken je vast wel. En er zijn natuurlijk heel veel internationale rappers die je kunt volgen.

Hoe klinkt de eerste zin van jouw rap?