Waarom deze dag

Waarom deze dag?

26 mei is ‘De dag van het gescheiden kind’. Hoe vertelt een kind wat het voelt tijdens de scheiding? Hoe vertelt een kind wat het wil na de scheiding? Als een kind moet praten over iets waarvoor de ouders zelf nog de juiste woorden moeten vinden, hoe moet een kind dit dan doen? Kinderen zijn in staat om het anders te doen, daarom krijgen zij op de ‘Dag van het gescheiden kind’ een stem.

Een dag vol woorden in beeld
Veel mensen zullen het herkennen door eigen ongemakken. Je weet wel wat je wilt zeggen, maar het lukt je niet. Het komt er niet uit, hoe je het ook probeert. Dat maakt het moeilijk om te vertellen wat je graag zou willen delen. Kinderen weten veel over gevoelens en trekken zich veel aan van wat er om hen heen gebeurt. Op de ‘Dag van het gescheiden kind’ krijgen kinderen de gelegenheid om het op hun manier te delen. Als uiting in kunst of een gevoel wat kan spreken door middel van een afbeelding. Het beeld is van jou en er hoeft geen rekening gehouden te worden met de verwachtingen van anderen.

Een cadeau voor het gezin
Iedere tekening of beeld heeft een verhaal. Het is herkenbaar en soms is het een spiegel die je wordt voorgehouden. In ieder geval geeft het stof tot bezinning. Van de ouders wordt niet direct verwacht dat ze iets gaan doen. Luisteren is al genoeg. Als het toch tot iets leidt, zijn er genoeg gezinscoaches en -begeleiders om de ouders en de kinderen samen verder te helpen.

Een stem voor alle kinderen
Ieder jaar zal de stem van de kinderen te horen zijn op de 26 mei. Elk jaar zal de stem op een nieuwe uiterlijke wijze worden getoond of hoorbaar worden gemaakt. In 2019 kiezen we er voor om dit in de vorm van kunst te doen. Breng je gevoelens onder woorden door te tekenen, te knippen of te plakken. Wil je de stem volgen tot aan op 26 mei? Volg ons dan via deze website en onze Social Media kanalen:

 

 


“Kinderen ondervinden per definitie hinder of last van een scheiding, alleen al in praktische zaken, ook als de ouders niet ‘vechten’.
Andre Rouvoet, oud-minister voor Jeugd en Gezin.
‘Als je op een gegeven moment in die strijd komt, dan wil je nog weleens iets laten vallen waar je kinderen bij zijn, wat je beter niet had kunnen laten vallen waar je kinderen bij zijn. ‘
Saskia Noort, Schrijfster